Venster bescherming klassen Overzicht

Om de inbraak ramen te beoordelen, zijn er gestandaardiseerde klassen bescherming. Daarnaast zijn er bepaalde criteria voor het beoordelen van de weerstand van vensters. Zie dit bericht voor een kort overzicht van de lessen en wat ze betekenen.

DIN EN 1627

DIN EN 1627 is de onderliggende norm voor de inbraakwerendheidsklassen. Houd er rekening mee dat de 2011-norm is herzien. De beveiligingsklassen zijn ook herzien.

In sommige gevallen zijn de oude normen nog steeds aangegeven voor ramen en deuren. Dit is te herkennen aan het feit dat de weerstandsklasse WK wordt genoemd. De huidige standaard verwijst naar weerstandsklassen met RC (weerstandsklasse).

Andere normen

In aanvulling op de basis standaard DIN EN 1627, zijn er nog andere bepalingen in de volgende normen (standaard serie):

  • DIN EN 1628
  • DIN EN 1629
  • DIN EN 1630

geldigheid van de standaard

De norm geldt niet alleen voor de ramen, maar ook voor deuren, Franse deuren en zogenaamde "vliesgevels". Dit betekent luiken. Voor hen gelden dezelfde weerstandsklassen met betrekking tot inbraakwerendheid.

Echter, alleen de weerstandsklassen en inbraaktypen met betrekking tot vensters worden hieronder in meer detail beschreven.

Bepaling van de weerstandsklassen

De weerstandsklassen worden in de standaard over meerdere parameters bepaald. Aan de ene kant wordt de weerstandtijd van bepaalde soorten vensters gemeten aan de hand van bepaalde soorten aanvallen. Daarnaast worden de soorten aanvallen toegewezen aan specifieke typen daders en procedures.

Een casual inbreker kan sneller worden afgeschrikt en gebruikt een andere tool dan een doorgewinterde professionele inbreker. Hiermee werd ook rekening gehouden bij het definiëren van de weerstandsklassen.

Weerstandsklasse RC 1

Deze vensters bieden geen bescherming tegen mechanische aanvallen. Ze bieden ook geen enkele kans voor overtreders enige significante weerstand. Het gebruik van dergelijke vensters is niet aan te raden. Maar je kunt nog steeds op de bovenste verdieping worden gebruikt, waar de dader een ladder nodig heeft en geen vaste vloeroppervlakte heeft.

weerstandsklasse RC 2N

raam van deze klasse bezit zijn van een kans om daders ongeveer 3 minuten bij het gebruik van alleen eenvoudige werktuigen (schroevendraaiers, tangen) en niet naar beneden gaan het glas.

Weerstandsklasse 2

Idem als klasse 2N, behalve dat hier een veiligheidsruit is geïnstalleerd (conform DIN EN 356)

Weerstandsklasse 3

Houdt ook gewoontebewoners met een koevoet en twee schroevendraaiers gedurende minstens 5 minuten tegen.

weerstandsklasse 4

ramen van deze weerstand klasse houden zelfs ervaren dader met bijl, koevoet, hamer en beitel en de batterij te boren voor minstens 10 minuten.

Weerstandsklasse 5

Houdt ook ervaren daders met elektrisch gereedschap gedurende ten minste 15 minuten aan. Een directe aanval op de beglazing slaagt niet.

weerstandsklasse 6

raam van deze klasse houden ook ervaren inbreker voor ten minste 20 minuten, zelfs bij gebruik van high-performance elektrische gereedschappen (Bohrmarschine, decoupeerzaag, haakse slijper). Naast de classificatie volgens DIN EN 356 (zie hieronder), is het venster ook bestand tegen directe aanvallen.

doorbraak veiligheid en pass-through security

De weerstand klassen van DIN EN 1627 hebben alleen betrekking op het raamkozijn. Ook moet de beglazing bestand zijn tegen aanvallen. Voor dit doel definieert DIN EN 356 veiligheidsklassen voor de beglazing.

Gewoon glas biedt geen bescherming tegen doorgang of doorbraak. Glas kan echter ook worden gemaakt als gelaagd glas of als zogenaamd kogelvrij glas. Een soortgelijk, zij het zwakker, inbraakwerend effect kan veiligheidsvellen hebben.

Slagvast klassen

De doorwerpweerstand is verdeeld in de klassen P1A tot P5A. Voor P1A wordt een kogel van 4,11 kg driemaal 1,5 meter hoog op de beglazing geplaatst. In P5A moet het venster 9 bestand zijn tegen dergelijke aanvallen op dezelfde plek vanaf een hoogte van 9 meter.

Doorbraakvertragingsklassen

De doorbraakvertragingsklasse (P6B tot P8B) wordt getest met een bijl. Voor P6B is de beglazing bestand tegen 30 - 50 assen, met P8B meer dan 70 assen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter