Trevinduer og deres økosaldo - hvor økologiske er trevinduer egentlig?

Hvor økologiske er tre vinduer? Hvilke forurensninger i boarealet kan skje gjennom trevinduer? Og hvor bærekraftig er installasjonen av trevinduer sammenlignet med andre typer vinduer (plast- og aluminiumsvinduer)? Svar på disse spørsmålene finner du i dette innlegget.

økologi av råvarer

fornybare råstoff

lokalbefolkningen tresorter, som furu, er tilgjengelig på relativt lave transportkostnader. Høsten gir også liten økologisk byrde. Nedbrytningen av aluminium eller plastproduksjonen er konsekvent forskjellig.

Tropiske skoger

Trofeer som brukes i vindusbygging kan være problematisk. Spesielt Meranti er problematisk fordi det ofte kommer fra uttømming i regnskogen. Deretter er det de økologisk ugunstige lange transportruter av tropisk tømmer.

Totalt bruk av tropisk trevirke til vinduet er økologisk så alvorlig enn bruk av innenlandske treslag. I enkeltsaker, men det avhenger i stor grad av hvilken type og dyrking av tropisk tømmer fra (bærekraftig forvaltning er mulig).

Behandling

Tre kan behandles uten mye energi. For produksjon av plast er høyere, for produksjon av aluminiumprofiler, er det svært høy energiutgift.

Ved behandling av tre brukes bare tre konserveringsmidler. Disse stoffene er vanligvis ufarlige i dag, problematiske belegg blir ikke lenger brukt når vinduene produseres i Tyskland. Hvordan det er med trevinduer fra Polen, kan ikke alltid sies med sikkerhet.

Energiforbruk under produksjon

Energien som kreves for produksjon av trevinduer, er mye lavere enn for plast- eller aluminiumvinduer. Den såkalte "gråenergien" ligger i området fra 600 til 900 MJ / m². Det er dobbelt så høyt for plastvinduer som for aluminium.

typer vindusglass

Vinduet typen og den U-verdien av vinduet ha en innvirkning på energibehovet ved fremstilling:

  • dobbel termisk isolasjon vinduer har det laveste energibehovet (600 MJ / m)
  • laminert glass for å produsere noen ekstra energi (ca. . 650 MJ / m)
  • dobbelt vindu (U-verdi 0,7 W / (m K)) har den høyeste energibehovet (900 MJ / m)

disposisjon tre kan destrueres ved brenning. Denne varmen, men også genererer energi, for eksempel i store kombinerte varme- og kraftanlegg som produserer elektrisitet fra avfallstrevirke elektrisitet og varme.

CO2-nøytralt

tre er CO? -nøytral, selv når den brenner. Det er fordi tre CO? fra luften som den vokser. Den absorberte CO? blir så enkelt returnert.

Dette skaper en syklus hvor den totale mengden CO? forblir det samme, fordi fornybart tre i sin tur er den samme mengden CO? som frigjøres ved forbrenning.

Forurensende stoffer

Forurensninger oppstår kun gjennom beskyttelse av tre og behandling av treet. Her brukes imidlertid ingen tvilsomme stoffer i Tyskland i dag.

bærekraft og holdbarhet av trevinduer

trevinduer har en litt kortere levetid enn andre typer vinduer. Dette relativiserer fordelene igjen noe. Med tilstrekkelig værbeskyttelse på bygningen, kan imidlertid livet til trevinduene utvides. Men det er ikke så lenge som aluminiumsvinduer. Dette må også vurderes.

Del med venner

Legg igjen din kommentar